De afwisseling maakt het heel gaaf.
Bergen, mooie dorpjes en leuke terrassen

Lopen, lachen, klimmen, cliff jumpen, chillen en ongemerkt ongelofelijk veel leren: dat kan dus tegelijk.


Waar

Waarheen leidt de weg?
Naar Mallorca. Een prachtig eiland met twee gezichten. Het staat voor een deel bekend als een feesteiland, en dat is niet gek. Met een strook van 10 (!) kilometer vol appartementencomplexen, pubs, discotheken en bierkelders is dit niet voor niets het decor voor programma’s als ‘Zon, zee, zuipen, ziekenhuis’.

 

Spoiler alert: daar zitten we dus niet.

Wij gaan naar het authentieke Mallorca, met een schitterend binnenland, prachtige natuur, indrukwekkende havenplaatsjes en natuurlijk de bergketen Serra Tramuntana, ons (t)huis voor twee weken.

Ben je (even) klaar met school, heb je vakantie of eindexamen gedaan of heb je een tussenjaar? Weet je nog niet hoe je je tijd wil gaan vullen? Ga mee op reis met Pole4 en haal het beste uit jezelf.

Waar? In de bergen van Mallorca. Met een gids, langs kloven en afgronden, afgaand op je kompas. Je slaapt in berghutten, maar ook onder de sterren, chillt op het strand, springt van een cliff én je volgt een leiderschapsprogramma met professionele trainers.

Pole4 is ervaringsdeskundig

icon data

HET PROGRAMMA VAN POLE4 STOPT PER 31-12-2022.
DE INSTRUCTEURS EN COACHES VAN POLE4 GAAN WEL DOOR! LEES MEER


Ik dacht, het gaat moeilijk worden om vrij te krijgen,
maar dat lukte meteen.

Outdoor-actitviteiten bij Pole4

Programma* in detailDag 1

De dag begint natuurlijk vanuit huis naar de luchthaven. Je kunt kiezen voor begeleiding tijdens je reis vanaf daar, maar liever hebben we dat je zelf komt. De vlucht naar Palma de Mallorca duurt zo’n 2 uur. Op de luchthaven van Palma kan je ervoor kiezen dat je opgehaald wordt of dat je op eigen gelegenheid komt met het OV. Als je kiest voor het OV, dan ontvang je een duidelijke routebeschrijving.

Aangekomen op het Basecamp is er vooral tijd om kennis te maken met je mededeelnemers en de instructeurs. En natuurlijk om een duik te nemen in het zwembad en wat te eten.


Dag 2

Deze dag staat in het teken van instructie. Hoe pak je een rugzak in, wat is een kaart en kompas, wat betekent veiligheid in de bergen en de onderlinge spelregels. Ook doen we leuke kennismakingsoefeningen, gaan op pad om de buurt te verkennen en eindigen met een BBQ aan het zwembad.


Dag 3

Vandaag rijden we naar het zuiden van het eiland. Daar start de wandeling. We lopen van Port Andratx naar La Trappe. Een schitterende tocht waarbij we, vergezeld door een lekker koel windje, langs de zee lopen. We slapen onder de sterren bij de ruïne van het klooster van La Trappe. Dag 3 is een lichte dag waarbij je vooral leert om met een rugzak te lopen, te wennen aan je schoenen en de groep en leert te navigeren met kaart en kompas.


Dag 4

Loopt van La Trappe naar Ses Fontanelles, een berghut aan de voet van de berg, verscholen in een dal. Een berghut is een gezellige en basic slaapplek waar ook een douche aanwezig is. Ook dag 4 is een lichte dag om je spieren een beetje op gang te krijgen.


Dag 5

Vandaag lopen we echt de bergen in naar het plaatsje Esporles. Hier slapen we in een hostel: een luxere berghut met een zwembad. Deze hut ligt midden in het dorp, waar we ’s avonds neerstrijken voor het diner.


Dag 6

Is weer een korte dag. Na de langere tocht van gisteren krijgen je spieren even wat rust, al is het meestal zo dat je wandelspieren na dag 4 voldoende opgewarmd zijn om de hoogste berg zonder problemen te kunnen bedwingen. We eindigen in Valldemossa, een schilderachtig dorp waar beroemdheden als Chopin verliefd op zijn geworden. We blijven hier even om dat ook te voelen. ‘s Avonds slapen we in de schitterende tuinen van de mooiste B&B van Europa, volgens de New York Times.


Dag 7

Vandaag lopen we naar Deia. Een wandeling van zo’n vijf à zes uur met een schitterende afdaling en spectaculair uitzicht over Deia en de zee. In Deia eten en slapen we in een berghut.


Dag 8 en 9

Verblijven we na een korte wandeling in de berghut van Port Soller. Hier gaan we cliff jumpen, rotsklimmen en kajakken. En natuurlijk is er genoeg tijd om op het strand te liggen of naar het dorp te gaan.


Dag 10

Begint met een tocht in de klassieke tram van Port Soller naar Soller. Vanaf Soller lopen we naar een volgende berghut bij Tossal Vert. Deze hut ligt hoog in de bergen zodat het vandaag een pittige wandeltocht is. Misschien zijn er al deelnemers zo vertrouwd met kaart en kompas dat er een groep los van de instructeurs kan lopen. Maar: veiligheid staat voorop, dus die gaat niet zonder de benodigde veiligheidsvoorzieningen zoals een GSM met trackingtechniek. Je inspanningen worden beloond met een spectaculair uitzicht bij de hut en een vast en zeker trots gevoel, want deze tocht heb je maar mooi volbracht.


Dag 11

We zijn inmiddels over de helft. Het wandelen kost je geen enkele moeite meer. Je vraagt je af hoe dat zo snel kan. Vandaag lopen we van Tossal Vert naar Lluc, een schitterend klooster. We slapen in de berghut naast het klooster. Uitslapen wordt het niet, want we staan heel vroeg op…


Dag 12

Want vandaag lopen we door de Torrente de Parais, een enorme kloof die is ontstaan door het naar beneden spoelende bergwater. In een 4 à 5 uur durende ‘wandeling’ lopen, klauteren, klimmen en kruipen we door de Torrente. Een ‘total body workout’, zo noemt onze berggids deze ongekend spectaculaire tocht. Een cadeau voor het volbrengen ervan is dan ook zeer op zijn plek en het mooie is: dat cadeau is gegarandeerd. Het is namelijk de zee, die je zo in loopt. Na een duik (of twee, of drie) rijden we met de bus terug naar de berghut.


Dag 13

De laatste bergtocht loopt bergafwaarts naar Pollenca, ook weer een prachtig plekje. Als afsluiter nemen we de ferry van Port Pollenca naar Playa de Formentor: het mooiste strand van Mallorca, zeggen de locals. Hier hebben we de afronding van het leiderschapsprogramma. De evaluaties worden geschreven, uitgedeeld en natuurlijk besproken. Je slaapt weer in het Basecamp en maakt je klaar voor het vertrek de volgende dag. Time flies when you’re having fun… voor je weet, sta je weer op Schiphol.


Dag 14

Vertrek naar Nederland.

* Het programma kan anders verlopen omdat de berghutten niet altijd beschikbaar zijn en het aantal dagen kan variëren.


Outdoor-actitviteiten bij Pole4

Bergklimmen

Let’s Rock - rotsklimmen

Wat moet je je erbij voorstellen. Dit:

Je klimt de bergwand op. Afhankelijk van de hoogte waar je naartoe klimt, wordt er al snel ‘gezekerd’. Dit betekent dat je met een klimgordel en touwen veilig klimt. Als je valt, dan word je opgevangen door het touw. Je klimmaat zorgt ervoor dat het touw nooit te veel speling heeft.
De eerste keer klimmen, is best even een ding. Ineens moet je vertrouwen op een touw, een klimgordel, haken in de wand én je klimpartner. Die moet enorm goed opletten om jouw veiligheid te bewaken. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld (… fijn!).
Om de rots soepel (en veilig) te beklimmen, heb je gelukkig geen jaren ervaring nodig. De technische vaardigheden heb je waarschijnlijk snel onder de knie. Na een korte instructie mag je meteen in de touwen. Uiteraard vindt de activiteit plaats onder toeziend oog en begeleiding van onze ervaren berggids. Het meeste doe je zelf, maar hij heeft een extra zintuig voor jouw veiligheid.
Los van het fysieke klimmen, leer je ook om samen te werken, te vertrouwen op het materiaal en op je klimpartner. Daarnaast leer je om te gaan met hoogtes en… je eigen angst. En wordt die te groot, dan stop je. Je bepaalt je eigen grenzen en kijkt in welke mate je ze kan rekken. Want abseilen - van boven naar beneden - is minstens zo leuk als klimmen en dat gaan we dus ook doen.

klimmen met Pole4 op Mallorca
Cliff dive

Cliffhanger

Waarheid of durven – cliff jumpen

De cliff jump is, laten we eerlijk zijn, niet voor de poes. Van 14 meter hoog de zee in springen is, naast extreem cool, voor de meeste mensen ook extreem eng. Maar: iedereen kán het. Waar je in basis voor moet zorgen, is dat je niet plat op het water terecht komt. Hoe je dat voorkomt, wordt uitgelegd door onze ervaren berggids en is niet heel ingewikkeld.
De vraag is dus: spring je?! Sommige deelnemers zijn al air born voordat de gids is uitgepraat. Anderen beloven nog liever de rest van hun leven de vaatwasser uit te ruimen dan dat ze springen. Twijfelen gebeurt heel vaak, op dit punt. En juist daarin zit het leren. Hoe ga ik om met angst en onzekerheid? Wat doet het met je als de hele groep al gesprongen is en knallend van de adrenaline naast je staat te springen van enthousiasme? Spring je toch, ondanks je angst en onzekerheid? En doe je het niet, hoe voel jij je daar dan bij? Leren vindt plaats op de plekken waar we het dichtst bij de grens staan, en cliff jumpen is precies zo’n punt.

Cliffjump met Pole4 op Mallorca
Kajakken

Kajakkes – kajakken op zee

Geen golf te hoog voor jou?

Jij, je kajak, en de volle zee: geloof ons, dat is magisch. Het gevoel van alleen op de wereld zijn (oké, de andere deelnemers en de gids zijn er ook, maar toch), is fantastisch. En het is niet moeilijk. Sturen en vooruitkomen, leer je vrij makkelijk. Als het weer het toelaat en de branding niet te hoog is, kunnen we met de kajak zelfs grotten bezoeken. We kajakken op de rustdag, en dat is met een reden: kajakken is gewoon uitermate relaxed. En leuk, dat ook.

kajakken met Pole4 op Mallorca

Soms was ik ontzettend moe,
maar juist dan had ik heel veel steun aan de groep

Ervaringen

Dit vonden je leeftijdgenoten ervan:

  • bulletpointHet voelt niet als leren, en toch heb ik enorm veel geleerd.
  • bulletpointIk kijk terug op een super goede tijd en we hebben ontzettend gelachen met elkaar.
  • bulletpointIk werk na een jaar nog steeds met wat ik bij Pole4 geleerd heb.
  • bulletpointAls ik nee zeg, helpt het als ik vertel waarom ik nee zeg.
  • bulletpointLeiderschap is veel leuker dan alleen maar zeggen wat anderen moeten doen.

  • bulletpointHet is veel fijner om zelf een oplossing te bedenken dan te balen van je probleem.
  • bulletpointIk kan veel beter omgaan met jongens met een grote bek.
  • bulletpointIk heb geleerd dat je niet dominant hoeft te zijn om leider te zijn.
  • bulletpointIk heb geleerd dat hulp vragen oké is.

Meiden tijdens het hiken bij Pole4

Voorbereiding


Vereisten

Hemel: hoe goed moet mijn conditie daarvoor zijn?

Om de tocht volledig te kunnen volbrengen, heb je meer nodig dan bergschoenen en een goed humeur. Het allerbelangrijkste is namelijk je conditie. Die moet best goed zijn. Het helpt enorm als je vooraf een paar flinke oefenwandelingen maakt of een sport beoefent.

In de bergsport geven de categorieën 1 t/m 5 aan hoe zwaar (het beklimmen van) een bergketen is. Categorie 5 staat voor klimuitrusting in hoog alpinegebied waarbij uitgebreide training en specialistische kennis nodig is. Categorie 1 staat voor een zware wandeling waarbij bergschoenen noodzakelijk zijn. De Serra Tramuntana is aangeduid met categorie 1. Omdat de route door jullie zelf wordt bepaald, kan het zijn dat de zwaarte toeneemt door verdwalen, afwijken van de route en terug moeten keren naar het laatste bekende oriëntatiepunt. Er zitten dus zeker uitdagingen in deze tocht, ook al is het ‘maar’ een categorie 1.


Benodigdheden

Niet alle benodigde spullen in huis dan wel op zolder liggen? Geen probleem. Pole4 biedt een aantal zaken te huur aan waaronder een rugzak, matje, slaapzak, bivakzak en drinkflessen. Nota bene: na inschrijving wordt er een uitgebreide equipmentlist verstuurd waar duidelijk op staat welke zaken aangeschaft moeten worden, wat wij te huur aanbieden en waar wij voor zorgen.facebook twitter linkedin whatsapp